Communicatie is de basis van presenteren
Communicatie is de basis van presenteren
08 augustus 2020 

Communicatie is de basis van presenteren

Beste vriend,

Communicatie geeft inzicht in de geschiedenis en vertelt het verhaal van onze toekomst. Presenteren zorgt ervoor dat je door communicatie meer mensen bereikt en je jouw verhaal kunt delen zodat de kennis wordt gedeeld en ook anderen iets aan jouw informatie hebben.

Presenteren

Als we het samen hebben over communicatie, vertel ik je graag meer over presenteren. Een van de dingen die ik heb ondervonden, en ik ben op enorm veel conferenties en lezingen geweest, en ken veel sprekers- is  dat ik leerde hoe belangrijk het is om de gekozen onderwerpen te behandelen in een tijdframe.. Het kan lastig zijn als je erg enthousiast bent over wat je wil delen maar zorg ervoor dat je mensen niet te veel leert in de korte tijd. Wat ik bedoel met te veel leren is dat veel mensen proberen alles wat ze weten, in alle informatie te stoppen en dit te delen in dat tijdframe.

Omdat ze het gewoon willen delen, en van mening zijn dat het zo waardevol is wat er gedeeld wordt. En hiermee een uur kwaliteit geleverd wordt.  Ze willen gewoon zoveel mogelijk doen. Soms gaat het over een heel boek met informatie wat gedeeld wordt. Geweldig natuurlijk, maar het probleem is dat wanneer je te veel aan jouw publiek wil leren, je niet zorgt dat iemand de informatie ook daadwerkelijk toepast.

Verspreiden van informatie

Daarna kun je bijvoorbeeld een vervolgworkshop geven, die langer duurt. Zo verspreid je de informatie in opneembare delen, mensen kunnen de informatie tot zich laten komen en het daadwerkelijk toepassen in hun leven. Bonus tip:  geef ze een kijkje in welk tijdsbestek je hebt. Als mensen weten wat er gepland staat kunnen ze voor zichzelf een beter schema maken, waardoor de informatie nog beter binnen komt.

Vraag je publiek actief mee te werken terwijl je presenteert en communiceert. Vraag ze de informatie op te schrijven waar ze misschien in groepen mee kunnen gaan werken, als de tijd het toelaat.

Focussen

Ik vind het altijd belangrijk om te focussen op waar de gasten mee weggaan aan het einde van een evenement of workshop, niet hoeveel tijd dat evenement is.

Ten slotte zou ik willen voorstellen om effectief te kijken naar je schema, het maakt niet uit hoelang je workshop is, een uur, twee uur, drie dagen het maakt niet uit zolang mensen er maar wat aan hebben blijven ze komen. Probeer sommige dingen wat makkelijker te maken en sommige wat moeilijker. Iedereen denkt op een andere manier dus is het belangrijk om alle ‘hoeken’ te dekken tijdens een workshop zodat je zeker weet dat iedereen er wat aan heeft gehad.

Informatie-graad

Verschil in informatie-graad is ook belangrijk, kijk maar naar de diploma’s die zijn ook verspreid in hoe specifiek je ergens op richt. Als je bijvoorbeeld naar de universiteit gaat voor je diploma, ben je heel breed aan het leren, voor je bachelor begint het al specifieker te worden, bij je Master ben je echt gericht op één onderwerp. Het is zoals Lego, stap voor stap totdat de persoon klaar is om de meer complexe dingen te begrijpen.

Hetzelfde gebeurt met een workshop en met een conferentie die je organiseert of waar je spreekt. Je kunt beginnen met het bouwen van de fundering. Je wilt beginnen met het bouwen van een fundament van informatie. Op die manier hoeft iemand niet te weten hoe je ze daarop kunt opbouwen, om vervolgens uit te bouwen naar complexere dingen die echt kunnen worden begrepen.

Research

Omdat het voor jou eenvoudig is, omdat jij alle research hebt gedaan, betekent dat nog niet dat het voor je publiek allemaal net zo makkelijk te begrijpen is. Onthoud gewoon dat niet iedereen dezelfde mindset heeft als jij of dezelfde interesses heeft en dat mensen soms even tijd nodig hebben om daar te komen.

Wil je een Pro worden in Presenteren? Stap dan in bij de cursus Presenteren en wees verzekerd van applaus, iedere keer dat jij het podium opstapt.

Reactie plaatsen