Business Principes
Business Principes
04 september 2020 

Business Principes

Beleggingsmaatschappij Bridgewater is een van de grootste particuliere bedrijven van de Verenigde Staten. Oprichter en multimiljardair Ray Dalio hanteert eenvoudige principes om zijn bedrijf succesvol te leiden. “Les 1 is dat je jezelf niet altijd moet geloven”, aldus Dalio.

De kunst is om jezelf objectief te bekijken, legt Dalio uit. “Zie jezelf als slechts een van de groepsleden. Het gaat erom dat je jezelf wegcijfert en je afvraagt aan wie je het besluit over een bepaald onderwerp het meest zou toevertrouwen. Kies de beste, dus kies niet instinctief jezelf. Om die beste te kunnen selecteren beoordeel je iedere mening aan de hand van objectieve criteria. Misschien zijn er scoringsgegevens beschikbaar of is de geloofwaardigheid van iemand al eens eerder beoordeeld”, aldus Dalio.

Belangrijk bij besluitvorming

Bridgewater heeft een eigen app ontwikkeld die iedereen hanteert bij het besluitvormingsproces. “Die app heet Dot Collector en via deze tool maakt iedereen altijd duidelijk wat hij of zij denkt. Dus je weet tijdens een vergadering hoe iedereen over het agendapunt denkt. Zoiets blijft normaal gesproken verborgen tijdens een vergadering. De app is een geweldig instrument voor ontwikkeling, want ieders gedachten zijn erin zichtbaar. Vervolgens maak je met elkaar de best mogelijke afwegingen op basis van alle beschikbare informatie. De tool helpt je navigeren, zoals een GPS dat doet. Het is radicale transparantie.”

Geef aan wat er niet klopt

Dat biedt veel voordelen, aldus Dalio. ‘Het geeft iemand die bijvoorbeeld net van school komt de mogelijkheid om met mij of met ieder ander binnen Bridgewater van mening te verschillen. Zonder dat hij of zij zich bezwaard voelt. Sterker nog, het wordt juist gewaardeerd en beloond. Want als je zoiets niet beloont, verval je in group think. Iedereen heeft bij ons het recht en de verplichting om te wijzen op iets wat volgens hem of haar niet klopt. Daar moeten ze vervolgens ook iets mee doen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze beter vertrekken.”

Bijzondere, uiterst succesvolle mensen

Dalio heeft zijn uitgangspunten voor het nemen van beslissingen vastgelegd in zijn boek Principles. “Ik heb heel bijzondere, uiterst succesvolle mensen gekend die er nu niet meer zijn en ze hebben hun uitgangspunten nooit genoteerd. Dat zou alleen al hun eigen leven enorm hebben verbeterd. Daarom wil ik mijn recept graag doorgeven aan anderen. Dat recept is bijvoorbeeld beseffen dat je misschien fout zit. Dus omarm het meningsverschil.”

Cursus Business principes BMA

BMA heeft bij de samenstelling van de cursus Business Principes eveneens de adviezen, kennis en levenswijsheid van Ray Dalio ingezet.

We bekijken hoe met de heldere levenslessen en inzichten van Dalio investeringsfonds Bridgewater Associates in veertig jaar meer geld verdiend heeft voor zijn klanten dan ieder ander hedgefonds in de geschiedenis.

In zijn boek “Principes’ deelt Ray Dalio de vele inzichten die hij in de loop van zijn opmerkelijke carrière heeft opgedaan en laat vervolgens tot in detail zien hoe die worden toegepast in zijn eigen bedrijf. De honderden praktische lessen in dit boek gaan onder meer over het creëren van een goede bedrijfscultuur, effectieve besluitvorming, samenwerking, goed management en het bouwen van sterke teams. Business Masters Academy deelt die lessen graag met jou.

Iedereen kan de heldere levenslessen en inzichten die Ray Dalio in “Principes’ deelt toepassen om zijn eigen doelen te bereiken. In 1975 richtte Dalio vanuit zijn tweekamerappartement in New York een investeringsbedrijfje op: Bridgewater Associates.

Veertig jaar later heeft Bridgewater meer geld verdiend dan ieder ander hedgefonds in de geschiedenis. Dat is deels te danken aan de buitengewoon effectieve cultuur bij Bridgewater, gebaseerd op wat Ray Dalio “radicale waarheid’ en “radicale transparantie’ noemt. Het zijn deze principes, niet zijn bijzondere kwaliteiten, die volgens hem de basis vormen van zijn succes.

Geïnteresseerd?

Start dan vandaag nog met deze waardevolle cursus over zakelijke invullingen, financiële vrijheid en leiderschap. Laat je verrassen en omarm het meningsverschil.

Veel succes!

Reactie plaatsen