Beweging van werk naar vitaliteit
Beweging van werk naar vitaliteit
11 februari 2021 
in Hybride

Beweging van werk naar vitaliteit

Nog niet zo lang geleden kwamen we erachter dat ‘zitten het nieuwe roken’ is en dat het beter is om te bewegen. Wie niet voldoende beweegt, wordt eerder ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s. En zo kwamen bijvoorbeeld de zit-sta-bureaus en de ‘standups’, korte staande vergaderingen, onze bedrijven binnen. De inzichten gaan verder. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat wandelen een goede manier is om te onthaasten en je gedachten op orde te krijgen. En steeds meer managers gaan, mede door de coronacisis, wandelen met hun medewerkers. De overleggen verplaatsen zich naar buiten. In dit blog wil ik een aantal handreikingen doen om deze ontwikkeling in het juiste perspectief te zien en tegelijk werkgever en werknemer tips geven om hier in de dagelijkse praktijk vorm aan te geven.

Op het moment van schrijven van dit blog, februari 2021, zitten we in de lockdown en is ook de avondklok ingesteld. We weten dat we 1,5 meter afstand moeten houden en ook dat besmettingen veel binnen in gebouwen, kantoren en huizen plaatsvinden. Het aantal contacten moet verlaagd worden. Daarom wordt dringend aanbevolen slechts één persoon maximaal thuis te ontvangen en zo veel mogelijk thuis te werken. Maatregelen die aangeven dat menselijk contact, vooral binnen, zo veel mogelijk gemeden moet worden. En ook dat ventilatie in onze kantoren en huizen niet altijd voldoende is. We zijn niet gemaakt om uren op een bureaustoel achter een scherm te zitten en om daarna vervolgens op de bank achter andere schermen te zitten of liggen. Veel werk gebeurde vroeger buiten met veelal fysieke inspanning.

Back to the future!

Het is mijn verwachting dat deze tendens blijvend is, ook al worden straks de maatregelen weer opgeheven. We hechten aan onze gezondheid en vrijheid. Werken en leven zal meer hybride worden. Belangrijk om daar nu op voor te sorteren. In mijn ogen moeten we af van het idee dat werk op te delen is in delen van 8 uur per dag, maar dat we veel meer denken in taken en verantwoordelijkheden. En dat betekent ook dat werkgevers nu de ruimte zouden kunnen geven aan werknemers om bijvoorbeeld in de middag een paar uurtjes naar buiten te gaan, voor een wandeling of even hardlopen, en een deel van het werk in de avonduren te doen. Dit levert een balans op en daarmee meer vitaliteit. Het is belangrijk om als werkgever en werknemer hiermee nu met elkaar in gesprek te gaan. Als werkgever kun je nu laten zien dat de vitaliteit van je medewerkers je ernst is.

Ook ben ik voorstander om een deel van onze besprekingen, zeker één op één, al wandelend te doen. Dit is ook een manier voor een leidinggevende om contact te houden met hun medewerkers. Plan je bilaterale overleggen ten minste ééns in de zoveel tijd in de buitenlucht. Ook het bespreken van een offerte tussen klant en leverancier kan prima op deze manier. Vergeet voortgangsoverleg van een projectlid of een functioneringsgesprek niet. Leg een notitieblok in je auto, of neem een slimme app, om direct terug in je auto de gemaakte afspraken te noteren, zodat je ze later kunt bevestigen. Was het een gesprek met je medewerker, dan is dit wellicht een leuk moment om bijvoorbeeld een ‘VrijMiBo-pakket’ persoonlijk te geven. Zet vanaf nu je wandelschoenen standaard achter in je auto, evenals een wind- en waterdichte jas.

Deze hybride vorm van werken heeft effect op de behoefte aan bedrijfsmiddelen. Een goede laptop maar zeker ook onbeperkt mobiel internet. Zorg ook voor een goede noise cancelling koptelefoon of oordopjes, zodat overal geconcentreerd gewerkt kan worden. Bedenk dat beknibbelen op bedrijfsmiddelen dissatisfiers zijn voor medewerkers.

Ik wil afsluiten met onze kantoren. Over zit-sta bureaus ga ik het niet hebben. En ook over de noodzakelijke frisse lucht en schone klimaatinstallaties weten anderen veel meer. Wel moeten we bedenken dat er een andere verdeling tussen thuiswerken en werk op kantoor zal komen. Als we op kantoor komen, dan is het vooral een sociale activiteit. Kantoren worden coworking-spaces. We komen vooral op kantoor voor goede koffie en thee en een goed gesprek. Om ‘aligned’ te zijn met collega’s en het gevoel in ons op te nemen dat we ergens bij horen. En daarna weer naar huis om geconcentreerd te werken.

Wil je eens vrijblijvend sparren over vitaliteit in jouw bedrijf, of wil jij of een medewerker gecoacht worden op balans in werk en leven? Ik maak graag een wandelafspraak voor een nadere kennismaking.

Hilda Bos-Meems MBA

Hilda Bos-Meems Business Masters Academy
W:          www.hildahelpt.nl
@:          hilda@hildahelpt.nl
T:            06-41726381

Reactie plaatsen