Beproefde tips voor het overwinnen van angst
Beproefde tips voor het overwinnen van angst

Beproefde tips voor het overwinnen van angst

Hi vriend,

Vandaag neem ik je graag opnieuw mee uit een sectie uit een van onze cursussen. Het gaat over angst, en hoe je daarmee leert dealen.

Om je angsten te overwinnen en je dromen na te jagen, moet je uit je comfortzone stappen.

Het is een vierletterig woord waardoor we ons veel te vaak laten controleren, mogelijk zonder het te beseffen: ANGST.

Misschien heb jij het verlangen om te verhuizen naar Italië, maar je angsten en twijfels blijven het voor je uit schuiven, omdat je niet helemaal zeker bent hoe je rond kunt komen. Dat is angst die voorkomt dat je de stap gaat maken en het vertrouwen krijgt dat je alle details voor jou gaat laten werken.

Misschien wil jij stoppen met jouw corporate accounting baan om de cupcake winkel te open, waar jij al over dagdroomde sinds de middelbare school, maar de voordelen mist die het niet winnen van de onzekerheid. Dat is angst, nogmaals, die zijn lelijke gezicht weer naar voren duwt.

Of misschien heb je na het lezen van de Rich Dad Poor Dad al jaren de wens om jouw eerste onroerend goed investering te maken, maar heb je het niet gedaan door alle fake aanbieders die je niet vertrouwd, of heeft de buurman van je buurman ooit wat geld verloren op een huurwoning. Ja, angst heeft dan helaas een stevige greep op je.

Maar het hebben van geen angst is echt mogelijk. Het overwinnen van angst is absoluut binnen jouw macht, vooral wanneer het is gebonden aan het bereiken van financiële vrijheid.

Als een van deze voorbeelden jou bekend voorkomt, dan moet je een manier vinden om dit nare woord te verbannen uit je woordenschat – en, nog belangrijker, uit je onderbewustzijn. Angst houdt je tegen om je (financiële) dromen te bereiken, van het groeien van zowel jouw persoonlijke als professionele potentieel, van het bereiken van je ware identiteit, en van het leven van je beste leven.

Waarom geven we zoveel macht en laten we ons verlammen om veranderingen aan te brengen en verder te gaan? Omdat de meeste mensen faliekant tegen risico’s zijn, en altijd willen trachten gênante fouten of pijnlijke lessen te voorkomen. Ik begrijp dat, maar een zekere mate van angst is normaal – zelfs nuttig. Het is een fijne en delicate lijn tussen je wensen en overdreven voorzichtig en volledig zorgeloos zijn.

Elke succesvolle zakenman die ik ken nam risico’s en zette plannen om in acties, om de top te bereiken. Natuurlijk, ze waren ook nerveus en zeker angstig, maar hun verlangen om hun doel te bereiken overtrof die angst. Er zijn zoveel mogelijkheden voor jou – vooral in de wereld van investeren en ondernemerschap – dat als je eenmaal de angst laat gaan, je je af zult vragen waarom je niet eerder actie hebt ondernemen!

Tips voor het overwinnen van angst

Laten we een paar tips delen om angst te overwinnen die jou stopt om verder te gaan met je dromen:

Maak een plan.

Terwijl sommige mensen opvliegen bij ieder idee wat ze te binnen schiet en direct aan de slag willen gaan, hebben de meeste anderen eerst een gedetailleerd plan nodig om een grote verandering in het leven te durven maken. Begin wie je ook bent met het stellen van duidelijke doelen en maak vervolgens een gedetailleerde strategie voor hoe jij deze doelen zult bereiken. Dan, en hier is de knop die je in gaat drukken, moet je actie ondernemen.

Begin met een eenvoudige stap – misschien is dat aanmelden voor een cursus over verhuren of beleggen als het bezit van huurwoningen jouw droom is, maar ook hier start het met het maken van een plan, een strategie en het nemen van actie. Geloof me, zodra je iets afvinkt van jouw overweldigende to-do lijst, dan zul je je direct meer opgelucht voelen. Je krijgt tractie en dat momentum zal je enthousiast maken om het volgende item op je lijst aan te pakken.

Als je echt aan iets werkt waar je gepassioneerd over bent, word je versterkt door de vooruitgang die je elke dag boekt.

Kijk angst in de ogen

Als je het leven hebt geleefd in het midden van jouw comfort zone, dan, het spijt me te moeten zeggen, ben je een wereld van kansen aan het missen. Of het nu gaat om het maken van een ballonvaart, het voorbereiden van een vijf-gangen diner of gewoon het nemen van een andere route naar huis, het is opwindend om uit de doos te breken waar je in vast zit. Als je eenmaal jouw gewoontes in die richting hebt overwonnen, is het makkelijker om andere angsten aan te pakken. Het zal zeker eerst een beetje ongemakkelijk zijn, absoluut. Maar het zal je al snel helpen ook andere ervaringen te willen toevoegen aan jouw geheugen omdat je beseft dat de ervaringen je gaan helpen ook toekomstige barrières te overwinnen.

Adopteer een mantra

Als je merkt dat je terug begint te krabbelen en je je dromen weer on hold zet, omdat je innerlijke criticus voortdurend onzekerheid zaait die jouw negativiteit en twijfel voedt, dan het is nuttig om manieren te vinden om dat lawaai te blokkeren. Lees inspirerende boeken of blogs van succesvolle ondernemers die uit het niets kwamen, oefen geleide meditaties die krachtige positieve berichten leveren, probeer mantra’s of affirmaties gedurende de dag herhalen (of schrijf ze op post-its en plak ze op verschillende plaatsen in jouw huis en kantoor), of bekijk deze inspirerende cursus waarmee je krijgt wat je wilt. Je geest is krachtig.

Leren om je angsten onder ogen te zien

Ok, nu lijkt dit misschien in te gaan tegen alles wat ik net zei, maar er is eigenlijk ook wel iets te zeggen om te leren om je angst te adopteren in plaats van je te concentreren op het overwinnen ervan. In sommige opzichten kan angst een goede zaak zijn! Dus als je worstelt met het overwinnen van angst, probeer dan om te schakelen van jouw benadering om het te omarmen in plaats van te verdrijven en gebruik het in je voordeel door te beseffen dat ieder mens hiermee dealt.

“Gewoon wennen aan de angst. Er is constante angst. Maar het kan ook spannend zijn, want angst motiveert je en verscherpt je blik en focus.”

Dat is wijsheid, niet alleen voor ondernemers, maar ook voor alle mensen die willen groeien in het leven. Ik heb altijd geloofd dat, als het gaat om grote beslissingen in het leven, als je bang bent, je waarschijnlijk geconfronteerd met iets ongelooflijks wat op je wacht. De punten in het leven waar we echt groeien en het meest bereiken zijn ook de momenten waarop we het meest vrezen. Zodra we geconfronteerd worden met die angst, en hiermee om weten te gaan, is erna de zoete overwinning of zijn de geleerde lessen van falen onbetaalbaar.

Overwin angst met een verschuiving in je mindset

Vanuit mijn oogpunt, zijn er drie belangrijke functies die angst speelt in het pad naar succes:

Angst creëert een beslissingspunt. Omdat angst ongemakkelijk is, wil niemand erin blijven steken. Als je angst voelt, weet je dat je een beslissing moet nemen. Of je duwt de angst weg en bereikt meer dan je ooit had verwacht, of je zult je terugtrekken en terugkeren naar wat comfortabel is. In beide gevallen dwingt het je tot een beslissing. Het goede nieuws is dat als je de dynamiek van angst begrijpt, je er macht over hebt.

Wanneer je je realiseert dat je op een beslissingspunt staat, en dat jij, en niet de angst, de controle heeft, kun je ervoor kiezen om in je angst te stappen en te ontdekken wat er aan de andere kant is.

Angst strekt je verder uit dan je dacht dat je kon gaan

Van nature zijn we gewoontedieren. Het oude gezegde, “vast in een sleur,” verwijst naar hoe herten zal hetzelfde pad naar het water uit het bos lopen, altijd en steeds weer, zo creëren ze een sleur over de jaren. Ze nemen nooit een andere weg, omdat de sleur prima werkt voor hen. Maar pas als ze gaan geloven dat het pad gevaarlijk is, zullen ze een nieuw pad gaan zoeken. Op dezelfde manier komen we vaak vast te zitten in de sleur van veiligheid en beveiliging. Als dit gebeurt, veranderen we niet en groeien we niet. Integendeel, we verzanden.

Als je wilt groeien om meer te zijn dan je bent, heb je een beetje angst nodig om zaken op te schudden en je op een ander pad te zetten. Gelukkig is het opwindend als dit gebeurt – als je bereid bent om het te omarmen. Het beste deel? Hoe meer je groeit, hoe breder je horizon wordt en hoe kleiner de kans is dat je terugkeert naar je oude sleur.

Angst geeft je het gevoel dat je leeft

Angst heeft eigenlijk een diepgaand fysiologisch effect op het lichaam, dat evolueerde om ons te helpen in een ‘strijd of vlucht’ situatie. In de eerste paar seconden, wanneer adrenaline niveaus stijgen – wat leidt tot een staat van verhoogde alertheid en ervoor zorgt dat de spieren voorbereid worden voor onmiddellijke actie. De hartslag versnelt en de snelheid van de ademhaling versnelt. Zodra de angst afneemt, word deze vervangen door een gevoel van kracht en euforie, dat zelfs verslavend kan zijn. Onder de juiste omstandigheden, maakt angst je zelfs meer bewust van je gevoel daadwerkelijk te leven. Het gevoel van vervulling dat komt na het onder ogen zien van je angst is onvervangbaar, en het maakt je des te meer bereid om je volgende uitdaging te realiseren. Het is echt verslavend! Het geeft je namelijk een goed gevoel over jezelf en dat zorgt voor een geweldige basis die je in staat stelt meer te kunnen en meer te doen dan je voor mogelijk hield.

Hoe kun je angst overwinnen?

Zoals je ziet, kan angst een krachtige drijfveer zijn. Angst is natuurlijk. Onze angstige instincten kunnen ons helpen gevaar te vermijden. Maar dat betekent niet dat we de angst de baas moeten laten zijn. Angst kan ons in leven houden, maar het kan ons ook beletten om echt te leven. Dus het is een evenwichtsoefening als het gaat om het overwinnen van angst, het omarmen van angst, of het leren om de controle over angst te nemen.

Gelukkig zijn we gezegend met het vermogen om de controle terug te nemen van onze angst. We kunnen dit doen door verder te gaan dan we denken wat we vrezen en graven hierdoor naar de onderliggende reden voor onze angst.

Hier is een voorbeeld:

“Ik ben bang om te investeren.”

Waarom?

“Omdat ik bang ben om geld te verliezen.”

Waarom?

“Omdat ik bang ben dat als ik geld verlies ik niet in staat zal zijn om te voorzien voor mezelf en mijn familie en we zullen dakloos en berooid eindigen.”

Ah-ha! Nu zijn we aangekomen bij de echte onderliggende angst die je onder ogen moet zien. Hoewel de meeste mensen het erover eens dat het een legitieme reden is voor bezorgdheid, is het geen excuus.

Dus nu is de vraag, hoe pakken we de echte angst aan, zodat deze persoon zich veilig voelt bijvoorbeeld te beginnen met investeren, zodat hij of zij kan beginnen met het opbouwen van de financiële toekomst van de familie?

Hier zijn enkele mogelijkheden:

Men kan geld opzij zetten dat voor noodgevallen is – niet voor het investeren of regelmatige uitgaven. Het kan voor de kosten van drie maanden aan woonlasten of meer zijn – wat men zich mee op het gemak voelt.

Men kan veilig (of handhaven, als men er al een heeft) een consistente stroom van inkomsten genereren uit een baan of een andere relatief betrouwbare bron die zal voorzien in het inkomen van de familie behoeften, terwijl men zaadjes plant voor het passieve inkomen: de “zaden” voor de toekomst.

Men kan de persoonlijke financiën beheren, zodat deze persoon elke maand meer geld binnenbrengt dan men uitgeeft, zodat niet de last van slechte schulden ontstaat.

Als er al een slechte schuld bestaat, kan deze persoon elke maand geld opzij zetten om het te betalen, met behulp van een methode (eerste je schuld betalen en dan andere dingen kopen) die wij gebruikten om meer dan 5 ton in de schuld te elimineren.

Men kan geld opzij zetten op een aparte rekening die alleen voor investeringsdoeleinden wordt gebruikt. Denk hieraan als “speelgeld” – met andere woorden, geld dat men zich kan veroorloven om te verliezen. Het doel is om dit geld te gebruiken om meer geld te verdienen (dat wil zeggen, investeren), maar als de persoon verliest, is het geen big deal, want de persoon weet dat de rekening opgebouwd wordt om het steeds opnieuw te proberen (en is relaxed omdat er geld apart wordt gezet voor de zekerheid).

Laatste gedachten over het onder ogen zien van je angsten

Welke angsten heb je vandaag? Welke dromen heb je losgelaten omdat de gedachte om achter hen aan te jagen te eng was?

Neem nu een paar momenten voor jezelf om je eerlijk af te vragen waarom je bang bent voor wat je vreest. Vraag jezelf dan af: “Hoe kan ik vooruit ondanks deze angst? Welke stappen kan ik nemen om mezelf te beschermen terwijl ik mijn doel nastreef?”

Word creatief, denk buiten de kaders, en zoek het advies van mensen die echt willen dat je verder groeit, verder dan de beperkingen van je angsten.

Overal waar ik kijk, zie ik talloze mogelijkheden beschikbaar voor mensen die willen groeien en ontwikkelen. Dat is de reden waarom BMA is gestart, om al die kennis en motivatie met jou te delen. Zodat jij leert, ontwikkelt, je plan maak en actie neemt. En vergeet daarbij niet, fouten maken bestaat niet, alleen leren en ontwikkelen bestaat. Je hebt dat nodig om vooruit te komen.

Neem de leiding, vandaag, door te werken aan de stappen die ik met je gedeeld heb voor het overwinnen van angst of juist het omarmen angst (voel je vrij om te experimenteren met beide en kijk welke het beste werkt voor jou – het kan ook afhangen van de situatie) en laat me weten waar het jou brengt de komende maanden?

Dank je wel! Jij kunt dit!

Lieve groet, Claudia

Reactie plaatsen