Emotionele-intelligentie is een van de snelst groeiende persoonlijke kenmerken
Emotionele-intelligentie is een van de snelst groeiende persoonlijke kenmerken
14 augustus 2020 

Emotionele-intelligentie is een van de snelst groeiende persoonlijke kenmerken

De algemene veronderstelling dat emotionele-intelligentie een belangrijke skill is, soms zelfs belangrijker dan technische capabiliteit of IQ, groeit de laatste jaren flink.

In een studie onder 2600 managers zei 75% dat ze een emotioneel-intelligent persoon sneller zouden promoveren dan een persoon met andere skills. 59% gaf aan dat ze een persoon met een lager EQ dan IQ zelfs over zouden slaan en niet aan zouden nemen.

De vraag luidt dan ook, waarom is het zo dat bedrijven zoveel waarde hechten aan emotionele intelligentie?

Hier delen we 7 redenen waarom mensen met een hoge emotionele intelligentie zo belangrijk worden gevonden door bedrijven en ondernemers.

  1. Ze kunnen goed omgaan met druk

Omgaan met werkdruk en goed blijven functioneren, dat is een van de dingen die erg belangrijk zijn op de werkvloer. Mensen met meer emotionele intelligentie kunnen hier over het algemeen beter mee omgaan, ze zijn zich meer bewust van wat de werkdruk met hen doet. Ze schieten niet in de stress en kunnen blijven doorwerken. Door de moderne werkplekken, die zeker momenteel vaak verandering ondergaan, is het belangrijk om mensen in dienst te hebben die tegen deze stress veroorzakende oorzaken kunnen.

  1. Ze begrijpen anderen en kunnen beter samenwerken

Nu teamwerk steeds prominenter en belangrijker wordt op de werkvloer, is het belangrijk om mensen in dienst te hebben die kunnen omgaan met teamwork. Mensen met een hoog EQ hebben vaak meer sociale vaardigheden en kunnen hierom makkelijker samenwerken. Dit is een ontzettend belangrijke vaardigheid, zeker in het arbeidsproces, en zorgt er voor dat mensen met een hoog EQ vaak snel omhoog klimmen op de sociale ladder.

  1. Het zijn goede luisteraars

Iedereen vind het prettig om gehoord en begrepen te worden. De vaardigheid om te luisteren en actief te reageren is er een die erg belangrijk gevonden wordt. De meeste mensen zijn hier echter niet super goed in, maar mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn er over het algemeen beter in. Hierdoor zijn ze vaak beter in staat hun eigen behoefte opzij te schuiven om anderen te helpen. Ook dit is handig en enorm waardevol bij samenwerkende teams.

  1. Ze staan meer open voor feedback

Feedback is in elke functie belangrijk. Werknemers in dienst hebben, die goed gebruik kunnen maken van deze feedback, zijn dus ook erg belangrijk. Mensen met een hoog EQ zijn vaak minder defensief tijdens evaluaties en kunnen de informatie dus ook echt gebruiken om hun werk te verbeteren. Je zult begrijpen waarom werkgevers dit een belangrijke kwaliteit vinden.

  1. Ze zijn empathisch

Samenwerken kan logistieke problemen geven, maar ook emotionele problemen. Mensen die snel kunnen herkennen wat en wanneer er iets aan de hand is, zijn vaak goed geschikt om daarbij te helpen. Mensen die erg empathisch zijn, kunnen andere mensen ondersteunen en ervoor zorgen dat de productiviteit niet daalt. Zo stellen ze teams in staat om door te gaan met hun opdracht/project en niet te blijven hangen in interne gekibbel. Hun kwaliteit om te zien of een ander hulp nodig heeft, zorgt ervoor dat het team heel structureel kan samenwerken. De collega met het hoge EQ is als de olie tussen de tandwielen van de machines.

  1. Ze zetten een model voor anderen

Emotioneel intelligente mensen worden niet snel verlegen als er eens iets misgaat. Hun samenwerkend vermogen zorgt er ook nog voor dat anderen niet snel opgeven als er iets misgaat. Deze dingen zorgen ervoor dat ze vaak als voorbeeld worden genomen/gezien door collega’s. Ook door hun sociale skills in te zetten gebeurt dit vaak. Hun kunde om boven dagelijkse irritaties uit te stijgen en de productiviteit hoog te houden werkt ook mee aan hun voorbeeld perspectief.

  1. Ze maken meer doordachte beslissingen

Door hun vermogen om dingen te zien vanuit andermans perspectief, zijn hoog emotioneel intelligente mensen vaak beter in besluiten en beslissingen maken. Dit leidt niet alleen tot beter beslissen in het algemeen, maar zorgt ook dat de damage-control beter verloopt wanneer er iets mis is gegaan. Door goed te kunnen kijken naar de verschillende uitkomsten, en rustig een besluit te nemen, zorgen mensen met een hoog EQ voor een goed lopend traject in bijna alle situaties.

Na het lezen van deze 7 kenmerken kun je je vast beter voorstellen waarom 75% van de werkgevers emotioneel intelligente mensen snel zou promoten: ze verdienen het bijna altijd.

Het goede nieuws? Emotionele intelligentie kun je versterken en voeden.

Word een TOP NETWERKER

Kijk nu bijvoorbeeld eens naar de cursus Word een topnetwerker. Hier nemen je mee op het vergroten van je invloed, het inzetten van lichaamstaal en het leren herkennen van iemands gedrag. En vooral, hoe kun jij daar persoonlijk in verschil in maken?

Al deze details leer je snel en gemakkelijk in de cursus.

Veel succes!

Reactie plaatsen